Πώς η κρίση μπορεί να γίνει μια πραγματική ευκαιρία;

Καθώς η κρίση που έχει προκύψει από την επέλαση της πανδημίας έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, είναι επιτακτική ανάγκη να επανασχεδιαστεί άμεσα η τουριστική πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης της Μεσσηνίας. Είναι η σημαντική στιγμή που μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία ισχυρής ώθησης για τον τουρισμό μας.

Ενώ προβάλλει σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ - λόγω των δραματικών επιπτώσεων της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης - επιτακτική η ανάγκη ενασχόλησης με το παρόν του τουρισμού, θα πρέπει ταυτόχρονα να προετοιμάζουμε το μέλλον του. Αναμφίβολα, χρειάζεται μια εκ βάθρων αναθεώρηση της τουριστικής πολιτικής της χώρας μας. Πολιτικής που, με τις όποιες εξαιρέσεις, χαρακτηρίζεται εδώ και δεκαετίες από αποσπασματικότητα και βραχυπρόθεσμες επιδιώξεις. Πολιτικής που, όντας προσανατολισμένη στη λογική του μαζικού τουρισμού, έχει ως αρνητικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, τη χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών, την επιδίωξη του εύκολου κέρδους, την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, την απομείωση του πολιτιστικού και του αρχιτεκτονικού μας κεφαλαίου, στοιχεία που νομοτελειακά οδήγησαν στην απαξίωση του τουριστικού μας προϊόντος.

   Εν μέσω πανδημίας  χωρίς την αναγκαία διαβούλευση και με εκπεφρασμένη την αντίθεση όλων σχεδόν των περιβαλλοντικών οργανώσεων έρχεται προς ψήφιση  ο νόμος «εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ο οποίος στο βωμό της  ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων δίνει χαριστική βολή στο φυσικό περιβάλλον της  Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την μεγάλη σας συμμετοχή και παρουσία .
Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Έμειναν μόλις 20 μέρες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν από κάθε πολίτη της Καλαμάτας για να πάρει τις σωστές αποφάσεις τις κρίσιμες αποφάσεις για την περιοχή του αλλά και την ίδια του την ζωή.

Ευχαριστώντας τον κ. Μάκαρη για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου με την αποδοχή της υποψηφιότητάς μου, θα ήθελα να σταθώ λίγο στους λόγους που με παρακίνησαν να ασχοληθώ με τα κοινά.

Μια πόλη φιλική στον άνθρωπο, μια πόλη που σέβεται και αγαπά το περιβάλλον, μια πόλη πρότυπο κινητικότητας, είναι σήμερα το ζητούμενο για την Καλαμάτα.

Αποδέχθηκα την πρόταση του επικεφαλή του Ανοιχτού Δήμου Ενεργοί Πολίτες κ. Μανώλη Μάκαρη, να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο για τις Δημοτικές εκλογές του Δήμου Καλαμάτας.

Αφορμή για να γράψουμε αυτό το άρθρο μας έδωσε μια είδηση. Ένας απαράβατος όρος για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των δημοτικών συνδυασμών που είναι ο εξής: Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων τού οικείου συνδυασμού. Ποσοστό που είχε προτείνει λίγο διαφορετικά και η Γενική Γραμματεία Ισότητας. Και το βρήκαμε πολύ θετικό και ενθαρρυντικό για να ενισχύσουμε την δική μας επιχειρηματολογία σχετικά με την συμμετοχή των γυναικών στην αυτοδιοίκηση.

Με αυτά τα δεδομένα, τι περιμένεις; να γυρίσω πίσω; Η ερώτηση έρχεται από τους νέους του τόπου μας που μεταναστεύουν με μια βαλίτσα όνειρα και πτυχία να κτίσουν το μέλλον τους αλλού. Χωρίς να υπόσχονται και την επιστροφή τους στη μαμά πατρίδα. Αυτή η ερώτηση γίνεται αφορμή να διατυπώσω κάποιες θέσεις. Γιατί αρνούμαι πλέον να βλέπω την φυγή των νέων σκεπτόμενη τους τρόπους να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά υλική και άυλη αποτελεί την ταυτότητά μας και διαμορφώνει την καθημερινότητά μας. Βρίσκεται στην τέχνη, τις ιστορίες του τόπου μας, στα μνημεία, τα μουσεία, τα βιβλία, στην γαστρονομία, την συμπεριφορά και την παιδεία μας.