Με αυτά τα δεδομένα, τι περιμένεις; να γυρίσω πίσω; Η ερώτηση έρχεται από τους νέους του τόπου μας που μεταναστεύουν με μια βαλίτσα όνειρα και πτυχία να κτίσουν το μέλλον τους αλλού. Χωρίς να υπόσχονται και την επιστροφή τους στη μαμά πατρίδα. Αυτή η ερώτηση γίνεται αφορμή να διατυπώσω κάποιες θέσεις. Γιατί αρνούμαι πλέον να βλέπω την φυγή των νέων σκεπτόμενη τους τρόπους να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Τι θα μπορούσε όμως να κάνει ο δήμος για την μεταστροφή αυτής της τάσης στους νέους; για να τονώσει και να ενθαρρύνει την νεανική επιχειρηματικότητα; Αρχικά μπορεί να συμβάλλει στην ενημέρωση των νέων. Όπως μια επιχείρηση έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί το «know how»έτσι κι ο δήμος μπορεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς(πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, επιμελητήρια, ενώσεις ξενοδόχων κι εξαγωγέων, αγροτικούς συνεταιρισμούς), ακόμη και με χρηματοδοτούμενου από τον ίδιο πρόγραμμα, να βοηθήσει ουσιαστικά τους νέους να δραστηριοποιηθούν σε τομείς κατάλληλους με τη φυσιογνωμία της περιοχής τους ,να εξελίξουν τις ιδέες τους, να τις μετατρέψουν σε επιχειρήσεις, με την βοήθεια και των σύγχρονων τεχνολογιών.
 Αξιοποιώντας τις αρετές της περιοχής μας σε ένα δεύτερο στάδιο με την εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος. Ο τόπος μας με το εύφορο έδαφος, την πλεονεκτική γεωγραφική του θέση, ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, είναι ένας ευλογημένος τόπος. Πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε αναπτύσσοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Σημαντική κινητήρια δύναμη προς την κατεύθυνση αυτή είναι σίγουρα ο τουρισμός. Στοχεύοντας στην ώθηση του τουρισμού, η νέα δημοτική αρχή καλείται να ορίσει το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ταιριάζει καλύτερα στα δεδομένα της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής της. Το σύνθημα «γνωρίστε την Πελοπόννησο»πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε την Καλαμάτα, σαν κυρίαρχο ποιοτικό προορισμό για τουρισμό όλο τον χρόνο. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη πηγαίνει γάντι στην Καλαμάτα. Με ποια εργαλεία όμως μπορεί να το πετύχει αυτό; Απαιτείται αρχικά μια ιεράρχηση των στόχων που θέλουμε να πετύχουμε αξιοποιώντας όλες τις υποδομές που διαθέτει η πόλη να τις εκσυγχρονίσουμε και να τις επεκτείνουμε. Ο μετασχηματισμός του λιμανιού για την τουριστική κρουαζιέρα και η αναβάθμιση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για παράδειγμα. Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Η ολοκλήρωση της επέκτασης του σχεδίου πόλης που θα τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα για καταλύματα και θα μειώσει επίσης την ανεργία των νέων. Η Στήριξη του σχολείου τουρισμού και γιατί όχι η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος τουριστικής οικονομίας, η αξιοποίηση της μεσσηνιακής διατροφής, και τα εκλεκτά κρασιά μας θα οδηγήσουν στην ανάταξη του τουρισμού σε ποιοτικό και μεγαλύτερης διάρκειας και θα δημιουργήσει νέα εργασιακές ευκαιρίες. Η πόλη διαθέτει καλά ξενοδοχεία που μπορούν να φιλοξενήσουν συνέδρια ώστε να επενδύσουμε και στον συνεδριακό τουρισμό. Ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου με τα χωριά του δήμου μας σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς τους συλλόγους μπορούν να σταθούν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, του οικοτουρισμού αλλά και του ποδηλατικού τουρισμού και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού. Η ανάπτυξη του τουρισμού όλο το χρόνο θα φέρει από μόνη της νέες θέσεις εργασίας για την νεολαία, θα ανακόψει την πληθυσμιακή μείωση και την εγκατάλειψη στα χωριά.
Την αναζωογόνηση της γεωργίας σε ένα τρίτο βήμα με αξιοποίηση κονδυλίων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικό καθεστώς στα δημοτικά τέλη για τους αγρότες στα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησής τους, ευρωπαϊκά προγράμματα και συνεργασίες με ενώσεις και ΤΕΙ για την οργανωμένη προβολή των γεωργικών μας προϊόντων.
Ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η μεταστροφή της οικολογικής συνείδησης με έμφαση στην κυκλική οικονομία, η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας με φορείς και συλλογικότητες και η σχεδιασμένη αστική ανάπτυξη θα μετασχηματίσουν με βεβαιότητα την πόλη. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χάσει η νέα δημοτική αρχή. «Θα θέσουμε στόχους και προτεραιότητες. Με συλλογική δουλειά που θα φέρει την αλλαγή». Αυτό πρέπει να είναι το στοίχημά μας για την νεολαία που προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον. Που δεν θα γυρίσει εύκολα πίσω όσο κρατούνται αναιμικές οι προϋποθέσεις επανόδου. Χρωστάμε αυτή την δέσμευση σε εμάς και τα παιδιά μας. Και μπορούμε να το επιδιώξουμε. Όσο ακόμη είναι καιρός.

ΤΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ
οικονομολόγος-συγγραφέας