Η πολιτιστική μας κληρονομιά υλική και άυλη αποτελεί την ταυτότητά μας και διαμορφώνει την καθημερινότητά μας. Βρίσκεται στην τέχνη, τις ιστορίες του τόπου μας, στα μνημεία, τα μουσεία, τα βιβλία, στην γαστρονομία, την συμπεριφορά και την παιδεία μας.

Την συναντάμε στην μουσική, τις καταναλωτικές μας συνήθειες γενικότερα στην κουλτούρα που μας προσδιορίζει τόσο προσωπικά όσο και συνολικά, σαν έθνος.
Και είναι γι αυτό πολύ σημαντικό να την διατηρήσουμε, να την κατανοήσουμε, να την προβάλλουμε. Γιατί μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον μας. Γιατί τελικά καθορίζει το μέλλον μας .
Χωράει πολιτισμός στην καθημερινότητά μας; ή μήπως είναι πολυτέλεια;
Ούτε πολυτέλεια είναι ούτε δύσκολο να βρει χώρο στη ζωή μας. Είναι η τροφή του πνεύματός μας, η κινητήρια δύναμή μας, η διέξοδος στην δημιουργική μας έκφραση, για πολλούς μια πολύ σπουδαία προϋπόθεση για το ευ ζην. Και δεν χωρούν εκπτώσεις στον πολιτισμό. Γιατί τότε γινόμαστε ευτελέστεροι και ατελέστεροι.
Η Καλαμάτα μπορεί και το έχει αποδείξει. Πως έχει πολιτιστικό πρόσωπο. Πως έχει σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο. Εμείς καλούμαστε να διατηρήσουμε τις δομές της, να στηρίξουμε εξωστρεφείς πολιτιστικές δράσεις ατόμων και συλλογικοτήτων. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να παράξουμε πολιτιστικό έργο και να εμπνεύσουμε για αυτό το έργο την ανάλογη ανταπόκριση.
Ας μην αφήσουμε τον πολιτισμό να απαξιωθεί μέσα στην σκληρή μας καθημερινότητα. Ας ενθαρρύνουμε την ανατροφοδότησή του μέσα από αυτή την καθημερινότητα και με όλες τις εκφάνσεις του, ώστε να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό για όλους τους πολίτες. Για όλους τους δημότες. Γιατί ο πολιτισμός είναι βασικό προαπαιτούμενο για την ύπαρξη δημοκρατίας, ελευθερίας του λόγου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί εντέλει το κλειδί για μια ισχυρή κοινωνία. Το κλειδί για ένα πετυχημένο δήμο.
Ζητώ την υποστήριξή σας για να το πετύχουμε μαζί.

ΤΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ
Οικονομολόγος-συγγραφέας
 Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον ΑνοιχτόΔήμο-Ενεργοί Πολίτες