Επίσκεψη στα χωριά της Αλαγονίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» .


Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκαν εκτεταμένες καθιζήσεις και κατολισθήσεις στο τοπικό κοινοτικό οδικό δίκτυο αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης (2χλμ μετά την Αρτεμισία) . Σε αρκετά σημεία μάλιστα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων ενώ σε άλλα η κυκλοφορία των οχημάτων είναι δυσχερής και επισφαλής. Ειδικά στο χωριό της Αλαγονίας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές το οδικό δίκτυο που καθιστούν ανέφικτη την πρόσβαση των ανθρώπων στις οικίες τους. Ο βασικός δρόμος πρόσβασης για την Καλαμάτα έχει καταρρεύσει και ο δεύτερος δρόμος παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Ενώ υπάρχει η πιθανότητα αν συνεχιστεί το φαινόμενο των καθιζήσεων να αποκλειστεί πλήρως το χωριό. Παράλληλα παρατηρήθηκαν ρωγμές και σε κατοικίες . Παρόμοια προβλήματα κατολισθήσεων και καθιζήσεων παρατηρήθηκαν και σε άλλα χωριά του Ταϋγέτου (Λαδά και Πηγές).
Να σημειωθεί λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας τα φαινόμενα αυτά ενδέχεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Λόγω αυτού του καταστροφικού φαινομένου θα πρέπει τα χωριά του Ταϋγέτου να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα μείζονα προβλήματα. Παράλληλα θα πρέπει να αξιοποιηθεί το κονδύλι των 3 εκατομμυρίων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την επίλυση των του οδικού δικτύου ενώ θα πρέπει να σταματήσει το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται στην Μαραθόλακκα, και να απορρυπανθεί και να αποκατασταθεί πλήρως η περιοχή.

Συνολικά όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο χρειάζεται να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών που θα καταστήσει βιώσιμη την περιοχή. Παράλληλα θεωρούμε αναγκαία τη δημιουργία φορέα διαχείρισης της ανάπτυξης των χωριών του Ταϋγέτου υπό την εποπτεία του Δήμου Καλαμάτας. Έτσι μόνο ο θησαυρός του Ταϋγέτου θα διασωθεί και -με όχημα τον οικοτουρισμό και την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή– θα αξιοποιηθεί με βάση τις αρχές της αειφορίας.