Έντονος προβληματισμός προκύπτει από την αναβολή τoυ επανελέγχου και της πιστοποίησης του Μεγάρου Χορού από την εταιρεία TÜV SÜD, για την οποία πιστοποίηση είχε διαβεβαιώσει η Δημοτική Αρχή ότι θα ήταν γεγονός από το μήνα Μάιο.

Είναι γνωστό επίσης ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από πέρσι, σύμφωνα με την οποία η ανάδοχος κοινοπραξία θα έπρεπε να έχει κηρυχθεί οριστικά έκπτωτη από τις 15 Οκτώβρη του 2017, κάτι που δεν έχει γίνει.
Είναι εμφανές ότι κακοτεχνίες και παραλείψεις στην κατασκευή του έργου και ειδικότερα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη σκηνή στοιχίζουν στην πόλη όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε πολύτιμο χρόνο. Από την καθυστέρηση του έργου προκύπτουν πολλαπλά προβλήματα με κύριο ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Μέγαρο Χορού για υψηλών απαιτήσεων παραστάσεις που χρειάζονται πλήρως λειτουργικούς και ασφαλείς μηχανισμούς σκηνής.
Με αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η πιστοποίηση θα πρέπει να επιτευχτεί μέσα στο 2018, είναι κατανοητό ότι ένα μεγάλο έργο για την πόλη κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή, ενώ σε περίπτωση που δεν γίνει πιστοποίηση μέσα στο 2018 -όπως άλλωστε έχει παραδεχτεί η Δημοτική Αρχή-, τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν το Μέγαρο Χορού, κινδυνεύουν να χαθούν!


Τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
1.Γιατί η εταιρεία δεν ήρθε να επανελέγξει το Μέγαρο Χορού έτσι ώστε να δοθεί η τελική πιστοποίηση στην προγραμματισμένη προθεσμία;

2.Έχουν γίνει ή θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα όλες οι απαιτούμενες διορθώσεις σε όλα όσα επισήμανε στην αξιολόγηση της TÜV SÜD, όπως αναφέρονται στην σχετική 29σέλιδη τεχνική της έκθεση;

3.Η πιστοποίηση θα είναι πλήρης δηλαδή θα είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές κατασκευής ή θα είναι σε κατώτερο επίπεδο;

Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης έχει επιστήσει -κατά το πρόσφατο παρελθόν- στο Δημοτικό Συμβούλιο την αξία που έχει η έγκαιρη πιστοποίηση του έργου. Η απάντηση του Δήμαρχου ήταν "ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα” και πως η εταιρία δεν ήρθε επειδή βρισκόταν στην Αμερική. (;;;;) Πλέον οι νέες δηλώσεις του Δήμαρχου για: “ελπίζω να την πάρουμε το Σεπτέμβριο, για να μην εκφράσω καμία σιγουριά”, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, γιατί για πρώτη φορά ο Δήμαρχος μιλά για καμία σιγουριά σχετικά με την πιστοποίηση ενός σημαντικού έργου για την πόλη της Καλαμάτας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι πραγματικά πολλές όπως και του αναδόχου του έργου. Η Δημοτική Παράταξη "Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες" καλεί τη Δημοτική Αρχή να επισπεύσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε τον Σεπτέμβρη να επιτευχτεί η πιστοποίηση του έργου.
Επίσης, επειδή τέτοια μεγάλα έργα αφορούν όλους τους δημότες πέρα από παρατάξεις, είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε, ώστε να συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού και εποικοδομητικά για την ολοκλήρωση του Μεγάρου Χορού ώστε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.