Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας κ. Μανώλης Μάκαρης με μέλη της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» επισκέφθηκε την Τετάρτη 6η Μαρτίου τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και είχε συζήτηση με την προϊσταμένη της κ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς της που αφορούν τον δήμο της πόλης μας.


Αναλύθηκαν τα επί μέρους θέματα που άπτονται της εφορείας αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και απαιτούν αμοιβαία συνεργασία( Εφορείας αρχαιοτήτων-δήμου)όπως:
Η Ανάδειξη της κεντρικής εισόδου του κάστρου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση του χώρου, απαιτείται στήριξη και στερέωση του τείχους και επί μέρους τμημάτων του στα ΝΔ. Επείγει η μελέτη για τον συνολικό φωτισμό του.
Στα Ακοβίτικα έχει ζητηθεί η συνδρομή και η συνεργασία του δήμου για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, την αντιμετώπιση των νερών που λιμνάζουν, τον φωτισμό του ίδιου του χώρου σε συνδυασμό και με τον ποδηλατοδρόμο της περιοχής.
Αξιοποίηση και ανάδειξη των θολωτών τάφων στα Ελληνικά.
Ανάδειξη της Αρχαίας Θουρίας και με την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου που ήλθε στο φως.
Ζητήθηκε η συνεργασία του δήμου στις αναγκαίες απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν στην Άνθεια όπου έχουν αποκαλυφθεί Ρωμαϊκά Λουτρά.
Προστασία των βυζαντινών εκκλησιών στα χωριά του Ταϋγέτου.
Αναφερθήκαμε επίσης στις δράσεις που μπορούν να γίνουν με συμμετοχή και του δήμου, όπως Πολιτιστικές διαδρομές πχ. ποδηλατικοί αγώνες με στάσεις σε βυζαντινά μνημεία και γεφύρια που θα τα αναδείξουν και είναι κατάλληλες για το βουνό.
Τέλος επαναλάβαμε την πρόθεσή μας για συνεργασία και διάθεση συμπαράστασης στο πολύτιμο έργο της εφορείας αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.