Η ομιλία του Μανώλη Μάκαρη στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Δημοτικής παράταξης “Aνοιχτός Δήμος -ενεργοί πολίτες”:
“Καλησπέρα σας
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια με τους περισσότερους. Μαζί αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.
Σας ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία εδώ, για να προχωρήσουμε μαζί στην χάραξη της πορείας μας μέχρι τις εκλογές.
Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου είναι πραγματικά κρίσιμες για την πορεία που θα ακολουθήσει η Καλαμάτα.
Η δημοτική αρχή Καλαμάτας δείχνει ξεκάθαρα σημεία διάλυσης αφού ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο η παρουσία της είναι εντελώς συμβολική. Πρέπει να αναφερθεί ότι από τους 24 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας στο τελευταίο ΔΣ παρόντες ήταν μόνο 10 με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος σημαντικά θέματα για τη λειτουργία του Δήμου όπως η μισθοδοσία του προσωπικού να αναβληθούν. Χάρις στις δικιές μας παρεμβάσεις όλα τα κρίσιμα θέματα για τον Δήμο ψηφίστηκαν. Επίσης με δική μας παρέμβαση ψηφίστηκε να δίδεται η ενίσχυση για τους απόρους, σε όλους τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και όχι μόνο στους δημότες.
Επίσης βλέπω και ακούω ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων χωρίς όμως κάποιο προγραμματικό πλαίσιο. Είμαστε πέντε μήνες μόλις πριν τις δημοτικές εκλογές και οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν έχουν κάποιες στοιχειώδεις βασικές θέσεις για το μέλλον της πόλης μας. Αλήθεια ποιο είναι το πρόγραμμά τους;
Η δική μας παράταξη εδώ και 5 χρόνια συμμετέχει ενεργά μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο αναδεικνύοντας ζητήματα, προτείνοντας λύσεις, καθορίζοντας τις εξελίξεις από τη δική της δημιουργική σκοπιά.
Η δική μας παράταξη έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ήδη από το 2014 που συνεχώς επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται.
Ήμασταν παρόντες με επεξεργασμένες και ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα της Καλαμάτας.
Ήμαστε μια αυθεντική δημοτική παράταξη και το πρόγραμμα μας είναι προϊόν επιστημονικής ενασχόλησης και όχι μια copy paste αντιγραφή.
Έχουμε μια ιστορία 5 ετών με συνεχή και εντατική παρουσία στα θέματα του Δήμου.
Θα ξεκινήσουμε με τα βασικά θέματα υποδομών της πόλης τα οποία καρκινοβατούν.
Και πρώτα θα μιλήσουμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Έγκαιρα πριν τις πλημμύρες του 2016 είχαμε επισημάνει τον έντονο πλημμυρικό κίνδυνο που διατρέχει ο δήμος αλλά δεν εισακουστήκαμε. Ήμασταν εκεί με τις πλημμύρες και είδαμε από κοντά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, που δυστυχώς ακόμα και τώρα οι γενεσιουργές αιτίες που τα προκάλεσαν παραμένουν.
Πήγαμε πρόσφατα σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Βαγγέλη Δράκου, Φραγκοπήγαδο, Γλαύκου, Θουρία, Πήδημα) όπου διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν μια μελλοντική καταστροφή. Χρειάζεται να γίνουν έργα και θα πρέπει να πιεστεί το κράτος αλλά και ο Μωρέας να αναλάβει το μέρος που του αναλογεί.
Γενικότερα η πολιτική προστασία πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα και ο δήμος θα πρέπει να οργανώσει ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Για το βασικό θέμα των απορριμμάτων: Η αντιμετώπισή του χρειάζεται καινοτόμες και ρηξικέλευθες λύσεις. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα συσσωρεύει σκουπίδια όπως γίνεται στον Ταΰγετο που προκαλεί μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στο ευαίσθητο οικοσύστημα με την παρουσία ρυπασμένων στραγγισμάτων στο Νέδοντα.
Ειδικά με το νέο νόμο για την ανακύκλωση δίνεται η δυνατότητα στον ίδιο τον Δήμο αλλά και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τα ανακυκλώσιμα με σημαντικό οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό όφελος για τους πολίτες.
Για το βασικό θέμα της λυματολάσπης πρέπει άμεσα να λυθεί γιατί πληγώνει ανεπανόρθωτα τη δυτική παραλία. Αλλά και σημαντικά θέματα ύδρευσης θα πρέπει να λυθούν γιατί θα πρέπει να εξασφαλίζεται ποιοτικό νερό σε όλους τους κατοίκους του Δήμου.
Για το θέμα των σχολικών υποδομών. Είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας για εμάς. Δεν μπορεί για παράδειγμα να στεγάζεται το νηπιαγωγείο της Ράχης σε container ή να υπάρχει πρόβλημα στεγανότητας της σκεπής στο 18ο δημοτικό και να μην λύνεται, ή να παραμένει άλυτο το χρόνιο κτιριακό πρόβλημα του πρώην πολυκλαδικού.
Για το θέμα των αθλητικών υποδομών όπως γνωρίζετε κάναμε μεγάλο αγώνα ανάδειξης των προβλημάτων. Αναδείξαμε τα προβλήματα στο κολυμβητήριο, στο δημοτικό στάδιο και την Τέντα. Πέρα όμως από την σωστή συντήρηση των υπαρχουσών αθλητικών υποδομών έχουμε προτείνει ένα σχέδιο κατασκευής νέων αθλητικών εγκαταστάσεων που λείπουν από την Καλαμάτα όπως ένα νέο κολυμβητήριο και ένα νέο κλειστό γυμναστήριο.
Διαπιστώνουμε ότι η όποια ανάπτυξη της Καλαμάτας έχει περιοριστεί στον γραμμικό άξονα της Αριστομένους. Μόλις 20 μέτρα από τον άξονα αυτό υπάρχει η εγκατάλειψη που επεκτείνεται στις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου.
Το οδικό δίκτυο ακόμα και στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στις συνοικίες και τα χωριά είναι σε άσχημη κατάσταση. Οι πλατείες της πόλης πέρα από την κεντρική πλατεία είναι αφρόντιστες. Ενδεικτικά αναφέρω τις πλατείες στην Φυτειά και τη Ράχη που δείχνουν έντονα τα σημάδια εγκατάλειψης.
Δέσμευσή μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις συνοικίες και σε όλες τις περιοχές του Δήμου και η ισοκατανομή των πόρων του τεχνικού προγράμματος.
Η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και ο τουρισμός θα πρέπει να είναι βασικές στοχεύσεις του Δήμου. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το σημαντικό brand name Καλαμάτα διευρύνοντάς το ως βασικό τύπο μεσογειακής διατροφής με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι υποδομές στις αγροτικές περιοχές και κυρίως οι αγροτικοί δρόμοι υστερούν και δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο της αγροτικής παραγωγής.
Ο τουρισμός αποτελεί την μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική της Καλαμάτας. Αλλά τι τουρισμό θέλουμε; Θέλουμε την ήπια τουριστική ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα εξασφαλίζει την αειφορία. Θέλουμε τον θεματικό τουρισμό όπως είναι ο θρησκευτικός, περιηγητικός, οικοτουρισμός, συνεδριακός, τουρισμός κρουαζιέρας και ο αθλητικός. Κύριος στόχος θα είναι η έλευση τουριστών, όχι μόνο τους δύο μήνες του καλοκαιριού, αλλά όλο το χρόνο. Θέλουμε τον τουρισμό που αξιοποιεί και αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με ένα master plan τουρισμού όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα.
Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και του φαινομένου της θερμικής νησίδας θα πρέπει η Καλαμάτα να πρωτοστατήσει στη δημιουργία πάρκων αναψυχής. Στις πυκνοδομημένες περιοχές θα πρέπει να εξασφαλίσουμε έστω μικρά πάρκα με παιδικές χαρές γιατί είναι σημαντικό κάθε πολίτης να έχει ένα πάρκο στη γειτονιά του.
Παράλληλα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το φυσικό πάρκο του ποταμού Νέδοντα που διατρέχει την πόλη. Θα πρέπει να απομακρυνθούν οι οχλούσες δραστηριότητες και να δημιουργηθεί ένα υπερτοπικό πάρκο αναψυχής Νέδοντα.
Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μπορεί να είναι πλέον εφικτή με το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες. Ο δήμος Καλαμάτας σε σύμπραξη με άλλους δήμους ή φορείς μπορεί να παράγει, να πουλά ή να ιδιοκαταναλώνει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ.
Στα θέματα του πολιτισμού ο δήμος οφείλει να πρωτοστατεί και να δείχνει τον δρόμο στους δημότες προσφέροντας ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Δεν νοείται για παράδειγμα «πολιτιστικό καλοκαίρι» και να μην υπάρχει ούτε μία παράσταση δωρεάν για τους δημότες και βασικά να υπάρχουν οι περιοδεύουσες καλοκαιρινές παραστάσεις. Διαφωνούμε κάθετα με την επιβολή εισιτηρίου στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος.
Υπάρχουν επίσης αξιόλογοι πυρήνες πολιτισμού και τέχνης από καλλιτέχνες και ανεξάρτητες ομάδες στην τοπική μας κοινωνία που πρέπει να αναδεικνύονται και να βλέπουμε τη δουλειά τους.
Παράλληλα θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην ολότητά του το Μέγαρο Χορού που κόστισε 15 εκατομμύρια και λειτουργεί λίγες φορές τον χρόνο. Και βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία η ολοκλήρωση της κατασκευής του 10 χρόνια από τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης.
Εμείς ήμασταν που με τις συνεχείς επισκέψεις μας στο Μέγαρο Χορού ασκήσαμε πίεση στη δημοτική αρχή αλλά και στον ανάδοχο για να επιδιορθωθούν τα χρονίζοντα κατασκευαστικά προβλήματα του Μεγάρου.
Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας λόγω της μοναδικότητάς του οφείλει να αποτελέσει μια ζωντανή κοιτίδα πολιτισμού για όλη την Πελοπόννησο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αξιοποιηθεί πολύπλευρα ως κέντρο πολιτισμού που θα εστιάζει όχι μόνο στο χορό, αλλά και στο θέατρο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν συνοδευτικές δραστηριότητες, όπως επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις και εκθέσεις, που θα δώσουν σημαντική ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη της Καλαμάτας.
Δώσαμε τις κατευθύνσεις για την βιώσιμη αστική κινητικότητα, έτσι ώστε να λυθούν τα οξυμμένα προβλήματα μετακίνησης και στάθμευσης. Θα πρέπει να υπάρχει εύκολη και καθολική πρόσβαση σε όλη την πόλη με ιδιαίτερη φροντίδα στα εμποδιζόμενα άτομα και στα άτομα με αναπηρία.
Θα πρέπει να ενισχυθεί το δίκτυο αστικής συγκοινωνίας με αξιόπιστη λειτουργία και σύνδεση με όλες τις συνοικίες και όλα τα χωριά.
Να επαναλειτουργήσει ένα σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο προαστιακής εξυπηρέτησης. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου. Να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα των τροχαίων ατυχημάτων με επικέντρωση σε ένα πρόγραμμα βελτίωσης των οδικών υποδομών παρόμοιο με αυτό που έχουν αναπτύξει άλλες πόλεις με στόχο το μηδενισμό των τροχαίων (zero vision) γιατί κανείς θάνατος ή τραυματισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Και δυστυχώς ο νομός μας πλήρωσε και πληρώνει ακριβά το τίμημα όπως φαίνεται από την αμείλικτη στατιστική των τροχαίων στην Μεσσηνία: 84 νεκροί κατά τα έτη 2014- 2017.
Ο δήμος θα πρέπει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική. Η κοινωνική υπηρεσία θα πρέπει να καταγράψει όλους τους πιθανούς δικαιούχους και να τους εξασφαλίζει τα βασικά χωρίς κανένα διαχωρισμό και χωρίς εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανάγκης.
Πιστεύουμε στην συμμετοχή των πολιτών και θα επιδιώξουμε να την εμβαθύνουμε και να την ενθαρρύνουμε. Τα τοπικά δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα της πόλης πρέπει να εφαρμοστούν.
Κάθε χρόνο θα προχωρούμε σε δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων. Θα οικοδομήσουμε μια νέα σχέση με τον δημότη, μια σχέση εμπιστοσύνης.
Σε όλα αυτά τα θέματα είναι σημαντική η συμβολή σας. Η παράταξή μας έχει τα εχέγγυα να πετύχει. Χρειαζόμαστε τον καθένα και την καθεμία από εσάς για να εμπλουτίσετε με ιδέες και απόψεις το πρόγραμμά μας αλλά και να το διαδώσετε παντού στην πόλη.
Με τη δική σας συμμετοχή μπορούμε να αλλάξουμε την Καλαμάτα.
Φίλες και Φίλοι,
Κλείνοντας θα μου επιτρέψετε να μιλήσω λίγο επί προσωπικού.
Στην αυτοδιοικητική διαδρομή μου, στάθηκα
μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια, κανόνες και τεχνάσματα προσωπικής προβολής μακριά από αλαζονικές συμπεριφορές και ανούσιες πρακτικές,
μακριά από φιλοδοξίες για την κατάληψη του δημαρχιακού θώκου μόνο για τον τίτλο και για προσωπική ανέλιξη χωρίς καμία προσφορά και δράση προς την κοινωνία και τους πολίτες.
Εμείς αποδείξαμε ότι είμαστε μια αυτοδιοικητική παράταξη χωρίς εξαρτήσεις. Με μοναδική αναφορά σε σας τους δημότες.
Δεν αναζητούμε χρίσματα από τα κόμματα, δεν στηριζόμαστε σε επικοινωνιακά τρικ. Άλλοι δηλώνουν «ανεξάρτητοι» χωρίς πραγματικά να είναι, ενώ άλλοι είναι αυτοδιοικητικοί κομήτες που εμφανίζονται λίγο πριν τις εκλογές.
Είμαστε μια ομάδα από έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας, αλλά και με πολλά νέα άτομα που έχουν τη γνώση, την όρεξη για δουλειά και προσφορά, που έχουν καινοτόμες ιδέες.
Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες και τους καλούμε να προχωρήσουμε μαζί για να δώσουμε πάλι προοπτική, ελπίδα και αισιοδοξία σε κάθε μέλος αυτής της κοινωνίας.
Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν και να ενταχτούν σε αυτή μας την προσπάθεια, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας, για εμάς αλλά κυρίως για τις γενιές που έρχονται ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
Μέσα από την καρδιά μου σας ευχαριστώ για την μεγάλη συμμετοχή σας.
Η συμμετοχή αυτή μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ΚΑΛΑΜΑΤΑ που θέλουμε για μια ΚΑΛΑΜΑΤΑ που μπορούμε”.