Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την σημαντική σας παρουσία απόψε στην 2η θεματική παρουσίαση του προγράμματός μας.

Η πρώτη -κατά γενική ομολογία- επιτυχημένη παρουσίαση  αφορούσε τον σημαντικό τομέα του πολιτισμού.  Και ξεκινήσαμε με τον πολιτισμό γιατί υπό μια ευρεία έννοια ο πολιτισμός θα πρέπει να βρίσκεται σε όλους τους τομείς δράσης του Δήμου. Απόψε θα αναπτύξουμε τις θέσεις μας σε δύο άλλα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το πρώτο αφορά το νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου για ένα Δήμο αποτελεσματικό, ποιοτικό και δίπλα στον πολίτη.

Το δεύτερο αφορά το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων που μαζί με το πρόβλημα της λυματολάσπης αφορούν ουσιαστικά τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Καλαμάτας.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε είμαστε η μόνη δημοτική παράταξη με συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο και θα αναπτύξουμε ανά θεματική ενότητα τις προσεχείς εβδομάδες.

Είμαστε η μόνη δημοτική παράταξη που έχουμε πρόγραμμα γιατί είμαστε η παράταξη εκείνη που έχει δουλέψει και έχει παράξει έργο κατά την τελευταία δημοτική περίοδο.

Από την θέση της μείζονος αντιπολίτευσης παρουσιάσαμε δημιουργικό έργο με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Από την άλλη μεριά οι νεοφυείς παρατάξεις οι προερχόμενες από την δημοτική αρχή ή οι συναφείς με αυτήν δεν έχουν να παρουσιάσουν απολύτως τίποτα καινούργιο γιατί απλούστατα δεν είχαν καμία πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο και ο μοναδικός τους ρόλος ήταν η ανάταση των χειρών κατά τις ψηφοφορίες.

Άλλοι βγήκαν από την πολιτική αγρανάπαυση και ψαρεύουν δεξιά και αριστερά κάνοντας κάλεσμα αποστασίας για να διασωθούν πολιτικά.

Όμως ο καλαματιανός λαός έχει μνήμη έχει κρίση. Δεν μπορεί να πιστέψει τους απόντες από όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Δεν μπορεί να πιστέψει τους αυτοδιοικητικούς κομήτες που εμφανίζονται λίγο πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις και την υπόλοιπη περίοδο εξαφανίζονται. Δεν πιστεύει στους πολιτικούς επιγόνους και τους μόνιμους yesmen οι οποίοι περιμένουν καρτερικά την σειρά τους στην επετηρίδα για να βγουν στο προσκήνιο και να εκφράσουν άποψη.

Η δημοτική μας παράταξη έχει λόγο, έχει άποψη γιατί βασίζεται σε ξεκάθαρες αρχές τις οποίες και υπηρετεί: τις αρχές της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της αποκέντρωσης.

Πιστεύουμε στον θεμελιώδη ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία μπορεί να συμπαρασταθεί στον πολίτη  σε όλα τα επίπεδα.

Η μεταρρύθμιση Κλεισθένη δίνει πολύτιμα εργαλεία τα οποία και είχαμε αναδείξει ως προτάσεις κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Η ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη, τα δημοψηφίσματα για μεγάλα ζητήματα της πόλης, η απόδοση των αναλογούντων πόρων στις τοπικές κοινότητες είναι μερικές από τις θετικές αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος.

Όλα αυτά τα εργαλεία που όπως προείπα αποτελούν ξεκάθαρες προτάσεις μας  είμαστε αποφασισμένοι να τα υλοποιήσουμε γιατί μόνο τότε η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει το σημαντικό ρόλο που της αρμόζει ως το σημαντικό κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής.

Αλλά η παράταξή μας δεν έχει μόνο πρόγραμμα αλλά έχει και στελέχη ικανά τα οποία μπορούν να το υλοποιήσουν ως η επόμενη δημοτική αρχή. Με αυτά τα αξιόλογα και κατηρτισμένα στελέχη η παράταξή μας είναι ικανή να διοικήσει τον Δήμο να λύσει τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης, να παρέχει ασφάλεια και  ποιότητα ζωής στους πολίτες ανεξάρτητα σε ποια περιοχή του Δήμου βρίσκονται. Να ενισχύσει την ενδοδημοτική αποκέντρωση σε όλα. Να αναπτύξει ένα σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας που θα εξασφαλίσει γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση για όλους τους πολίτες με ειδική μνεία στα εμποδιζόμενα άτομα.

Να αξιοποιήσει τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της Καλαμάτας σε όλους τους τομείς : στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή.

Να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της που δεν είναι άλλα από το φυσικό αλλά και το οικιστικό περιβάλλον που θα πρέπει να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού.

Να σταθεί αρωγός στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Να αναπτύξει ένα σχέδιο πρόληψης υγείας για όλους τους πολίτες.

Να καταστήσει την Καλαμάτα ανθεκτική στις φυσικές καταστροφές δίνοντας έμφαση στην αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση  και σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας.

Να ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα και την μεταποίηση.

Η παράταξή μας έχει ευρεία λαϊκή απήχηση γιατί βασίζεται στον λαό. Και για αυτό τα μέλη της προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους. Σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν μπορεί να λείψει. Μας ενώνει η αγάπη για την Καλαμάτα. Μας ενώνει το φιλόδοξο αλλά απόλυτα υλοποιήσιμο πρόγραμμά μας που βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας.