Την επόμενη της ανάληψης των καθηκόντων μας, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, συντάσσονται μελέτες, επισκευής, εκσυγχρονισμού, και εμπλουτισμού των υπαρχουσών αθλητικών υποδομών του Δήμου, έτσι μέχρι την εξάντλησή της θητείας μας, να έχει αποκτήσει ο Δήμος Καλαμάτας σύγχρονες εγκαταστάσεις.


Ταυτόχρονα θέτουμε τις βάσεις για την δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων. Ανοίγουμε τον ορίζοντα του Αθλητισμού στην Καλαμάτα, πέρα από τα καθιερωμένα 4-5 αθλήματα.
Δίνουμε μεγάλη σημασία να φέρουμε τον αθλητισμό στη γειτονιά και αυτό θα είναι το πρώτο έργο νέων υποδομών. Έργα χαμηλού κόστους, με μεγάλα για τον κάτοικο της Καλαμάτας οφέλη.
Μέσα από συνεργασίες του πολιτισμού- αθλητισμού κ.λπ., επενδύουμε στον εναλλακτικό τουρισμό, που πρωταγωνιστική θέση κατέχει ο αθλητικός τουρισμός και ο τουριστικός αθλητισμός.
Ο Δήμος Καλαμάτας, συμμετέχει ενεργά σε μεγάλες Αθλητικές οργανώσεις, που τελούν υπό την αιγίδα Γ.Γ.Α., Ομοσπονδιών και διοργανώνονται από τοπικά Σωματεία, όπως πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα laser 2020 Ν.Ο.Κ. Π. Σ΄ αυτά τα γεγονότα μπαίνει συνδιοργανωτής και αναλαμβάνει μέχρι το 50% του κόστους διοργάνωσης.
Εργαλείο χρηματοδότησης, για την συμμετοχή του Δήμου στις Αθλητικές δράσεις, είναι η μεταφορά του 30% από το πολιτιστικό τέλος, σε ειδικό λογαριασμό με δικό του ΚΑΕ.
Όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καλαμάτας, θα λειτουργούν σε αυστηρό πλαίσιο κανονισμού λειτουργίας. Σεβόμαστε το ρόλο του Σωματείου, αλλά σεβόμαστε και τον πολίτη που θέλει να αθληθεί.

ΣΗΜΕΡΑ
Οι αθλητικές υποδομές του Δήμου Καλαμάτας, βρίσκονται σε μία κατάσταση κάτω του μετρίου. Έγιναν κάποιες προσπάθειες βελτίωσης τα τελευταία 2 χρόνια, από χρηματοδότηση της Γ.Γ.Α. και ίδιους πόρους. Εάν όμως υπήρχαν ολοκληρωμένες μελέτες, τότε η πόλη μας θα είχε εισπράξει για την επισκευή ή συντήρηση, αρκετά χρηματικά ποσά. Π.Χ. από την ΠΕΠ, δεν είσπραξε ούτε 1€. Από την Γ.Γ.Α. τον τελευταίο χρόνο πήρε χρήματα και αυτό κάτω από ασφυκτικές πιέσεις στελεχών της παράταξής μας.


Α: ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ


Κολυμβητήριο
Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, Γ.Γ.Α. και προγραμματικές συμβάσεις περιφέρειας.
1 ενεργειακή αναβάθμιση με γεωθερμία
2 Δεξαμενή Απορροής υδάτων
3 Καθαρισμός και στοκάρισμα πλακιδίων
4 αντικατάσταση εξωτερικών πλακιδίων
5 ανακατασκευή αποδυτηρίων
Συνολική δαπάνη 800.000€

ΤΕΝΤΑ
Χρηματοδότηση από Δημοτικούς Πόρους.
Ανακαίνιση ανοιχτών εγκαταστάσεων
Γεωθερμία για σταθερή θερμοκρασία (ΕΣΠΑ)
Φρεάτια απορροής υδάτων.
Αλεξικέραυνο
Κόστος (εκτός Γεωθερμία) 180.000€

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
1. Αγωνιστικός χώρος: Διαμόρφωση του Ταρτάν με τη δημιουργία 2 επιπλέων κολουάρ και σε σύνολο 8
2. Στατική μελέτη των εξέδρων, επισκευές, σκέπαστρα.
3. Πλήρη ανακατασκευή του κλειστού προπονητηρίου Στίβου, και παράδοση ελεύθερων χώρων στους Αθλούμενους για αποδυτήρια.
4. Κατάργηση Αθλητικών εγκαταστάσεων που ενοχλούν τους περίοικους και μεταφορά τους σε άλλες περιοχές του Δήμου.
5. Σχεδιασμός νέων Αθλητικών υποδομών, στους ανοιχτούς χώρους του Δημοτικού Σταδίου.
6. Ενεργειακή αναβάθμιση Κλειστού, εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις
7. Μέσω σύμβασης παραχώρησης από την εκκλησία, να δοθεί το κτήριο του Ορφανοτροφείου (πρώην Μουσικό Σχολείο), προκειμένου μετά από ανακατασκευή-επισκευή και εμπλουτισμό με Αθλητικά όργανα, μηχανήματα και χώρους Αποθεραπείας να δοθεί στους αθλούμενους. Επίσης σε κατάλληλά διαμορφωμένες αίθουσες, θα πραγματοποιούνται αθλητικά σεμινάρια, Συνεργασίες Προπονητών Αθλητών κλπ. Τρείς αίθουσες παραδίδονται ως προπονητικοί χώροι. Εδώ θα στεγαστεί η ομάδα Αντιντόπινγκ Κοντρόλ. Μεταφορά των Γραφείων του Αθλητικού Φορέα. Τέλος διαμόρφωση 4-5 κοιτώνας Φιλοξενίας.
Μέσω αυτού του σχεδιασμού διεκδικούμε η πόλη της Καλαμάτας να ξαναγίνει πάλι, ένα διακεκριμένο προπονητικό κέντρο, το οποίο θα προσελκύει διεθνούς επίπεδου Αθλητές και ομάδες (Προπονητικός Αθλητικός Τουρισμός), ταυτόχρονα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επανένταξη της Καλαμάτας στο Καλαντάρι του ΣΕΓΑΣ και την τέλεση αθλητικών διοργανώσεων .
Αναβαθμίζουμε τους Αγώνες των Παππαφλεσίων, οι οποίοι θα γίνονται με την πραγματική αιγίδα του Δήμου, στους οποίους θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής.
Κόστος των 6 πρώτων προτάσεων 4.800.000€, η 7η 1.200.000€

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1. Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου πρέπει να συμπεριληφθούν έργα αναβάθμισης των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων, μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος.
2. Σε συνεργασία με την Γ.Γ.Α. την ένταξη του Σχολικού Συγκροτήματος Γιαννιτσάνικων, στο πιλοτικό της πρόγραμμα.
3. Σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων και των Σχολικών Συλλόγων εφαρμογή του προγράμματος Open School
4. Επίσης θα δημιουργηθεί ένας κουμπαράς ο οποίος θα στηρίζει τις μετακινήσεις των μαθητών- αθλητών που συμμετέχουν σε μαθητικούς αγώνες εκτός Νομού (περιφερειακοί- πανελλαδικοί- πανευρωπαϊκοί- παγκόσμιοι). Δίνουμε έμφαση στο Σχολικό Αθλητισμό, μετά τις δραματικές μειώσεις επιχορηγήσεων που έχει υποστεί (στοιχεία από ΚΕΔΕ 2009 4.800.000€, 2012 1.309.000€ μείωση περίπου 3.500.000).
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
1. Ενίσχυση προγραμμάτων ΑΓΟ πέρα από όσα επιδοτούνται από την Γ.Γ.Α.
2. Πρόσληψη 1 γυμναστή μέσω ΑΣΕΠ για τον Αθλητικό Φορέα. Μια πόλη 80- 100 χιλιάδων κατοίκων δεν έχει μόνιμα προγράμματα μαζικού αθλητισμού.
3. Δημιουργία πράσινων διαδρομών- αθλητισμός γειτονιάς.
4. Πρόσληψη 1 Αθλητικού Μάνατζμεντ Πανεπιστημίου Πελ/σου, προκειμένου να : 1. Δημιουργεί Αθλητικά γεγονότα στην πόλη
2. Να ερευνά τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Δήμου από προγράμματα της Ε.Ε. (πχ Erasmus) ,Γ.Γ.Α., Περιφέρειας κ.λπ.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
Οι γιατροί συνιστούν 30’ άσκησης καθημερινά και πραγματοποιείται το ¼ μόνο των πολιτικών.


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ


1. Άλσος Αλμυρού: Επισκευή Γηπέδου 5χ5, Μπάσκετ, Βόλεϊ, εμπλουτισμός με όργανα γυμναστικής, αθλητικό μονοπάτι 1χιλ.. Παράλληλα εμπλουτισμός της παιδικής χαράς με όργανα άσκησης, προβολή και ανάδειξη της λίμνης.
2. Πάρκο Γιαννιτσάνικων: Κατασκευή Αθλητικό μονοπάτι 1χιλ., εμπλουτισμός με όργανα άσκησης.
3. Πάρκο Αγίας Τριάδας: Επισκευή Αθλητικών εγκαταστάσεων, εμπλουτισμός με όργανα Γυμναστικής και αθλητικό μονοπάτι 1χιλ.
4. Χώρος Πρασίνου από Μακεδονίας και Βόρεια: Κατασκευή Αθλητικό μονοπάτι 1 χιλ.
5. Περιοχή Νησάκι: Καθαρισμός δύο Καρομονοπατιών και δημιουργία Αθλητικών μονοπατιών, σημειωτέον τα μονοπάτια συνδέουν 1Νηπειαγωγίο 2 Δημοτικά 1Λύκειο.
6. Πάρκο ΟΣΕ: Κατασκευή Αθλητικού Μονοπατιού 1χιλ.
Σύνολο Δαπάνης περί τις 200.000€

Βελτίωση συνθηκών λειτουργίας
Πρόνοια για την πρόσβαση και την δραστηριότητα των ΑΜΕΑ στους αθλητικούς χώρους (Ράμπες πρόσβασης, θέσεις στάθμευσης και τουαλέτες ΑΜΕΑ). Αξιοποίηση των προγραμμάτων Αθλητισμός για όλους για τα ΑμεΑ . Με παρεμβάσεις μας ο Δήμος Καλαμάτας έγινε πρωταθλητής Πελοποννήσου, στη συμμετοχή προγραμμάτων της ΓΓΑ, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Παραμένει όμως αρνητικός στη συμμετοχή προγραμμάτων σε άλλες κατηγορίες όπως Ρομά, κλπ.
Δίνουμε μεγάλη σημασία στα προγράμματα Αθλητισμός και Γυναίκα, Αθλητισμός και παιδί, γι αυτό και θα εφαρμόσουμε αυτά τα προγράμματα στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους 1.Αρφαρά, 2.Άρις, 3.Θουρία.
Χημικές τουαλέτες στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ-βόλεϊ τένις
Τουαλέτες φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου
Απινιδωτές σε όλα τα στάδια της Καλαμάτας

Β: ΝΕΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΤΗΜΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ
Χρηματοδότηση από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (από οφέλη εκπτώσεων)
Κατασκευή 2 κλειστών προπονητριών με εξέδρα 300 ατόμων με συνολικό κόστος 400.000€.
Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου για μαζική άθληση με διαδρόμους συνολικού κόστους 80.000€
Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε μορφή πάρκου και υπαίθρια όργανα γυμναστικής με συνολικό κόστος 80.000€
Κλειστός χώρος γραφεία, αποδυτήρια μαζικού αθλητισμού, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κλπ με συνολικό κόστος 120.000€

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΛΙΜΙΔΩΝ
Προτεινόμενη τοποθεσία στα 48 στρέμματα Γουλιμίδων
Α. Κατασκευή Σταδίου: 4.000 θεατών, βιοκλιματικό, ενεργειακά αυτόνομο
Βοηθητικοί χώροι: Υπόγειο παρκινγκ, 2-3 αίθουσες κινηματογράφου, εστιατόριο, καφετέρια, Δημοσιογραφικό-Μεταφραστικό κέντρο.
Παράλληλες δράσεις: 1. αθλητικές ( Αγώνες, και προπόνηση στους βοηθητικούς χώρους), 2.Συνεδριακό κέντρο, 3.εκθεσιακό κέντρο (Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απουσιάζει ένας χώρος ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, αλλά και μικρότερες, καθώς και ένα σύγχρονο και ασφαλές Συνεδριακό Κέντρο).
Β. Διαμόρφωση χώρων υπαίθριας αναψυχής
Σύνολο δαπάνης 25.000.000€ χρηματοδοτικό εργαλείο, σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αφού πρώτα κατατεθεί μελέτη βιωσιμότητας.
Κάποιος θα μπορούσε να πει για ένα Βερμπαλιστικό σχέδιο, κάνει όμως λάθος, διότι η πρόταση πέρα του χώρου άθλησης και διοργάνωσης Αθλητικών εκδηλώσεων, περιέχει 2 ακόμα στοιχεία: α)της δημιουργίας ενός σύγχρονου και ασφαλούς Συνεδριακού Κέντρου, το οποίο απουσιάζει σήμερα από την Πελοπόννησο, με το οποίο η Καλαμάτα αποκτά το brand name μεγάλων συνεδριακών Κέντρων β) την δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου, το οποίο και αυτό απουσιάζει από την Πελοπόννησο. Με την λειτουργία του κέντρου, η Καλαμάτα δημιουργεί τις προϋποθέσεις, να γίνει το εμπορικό Κέντρο της Πελοποννήσου.
Ο ΑΔΕΠ Βλέπει μπροστά γι’ αυτό και τολμά να καταθέσει προτάσεις που στόχο έχουν το αύριο και όχι το χθες.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΩΝ
Μεικτό πολυθεματικό κέντρο συνύπαρξης πολιτισμού και αθλητισμού
Σύγχρονο Προπονητικό Κέντρο
Κατασκευή Νέου Κολυμβητηρίου
Σύνολο προβλεπόμενης Δαπάνης 5.000.000€


ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Η έννοια και ο ρόλος του μονοπατιού είναι βαθιά ριζωμένος στο DNA του ΑΔΕΠ
Υλοποιούμε την 151344/165/2017 Υπουργική Απόφαση και σε συνεργασία με τα Υπουρ. Γεωργίας, ΠΕΠ, Ορειβατικούς, Πεζοπορικούς, Ποδηλατικούς Συλλόγους, τους αυτόνομους Ποδηλάτες και τους όμορους Δήμους, προκειμένου να δημιουργήσουμε και παραδώσουμε, ένα οργανωμένο Δίκτυο μονοπατιών στο ΤΑΥΓΕΤΟ, για πολύπλευρες δραστηριότητες, ενταγμένο στο ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ.
Συγκεκριμένα α)Ανάδειξη και συντήρηση σε υπάρχοντα μονοπάτια, β) διάνοιξη νέων μονοπατιών 1.Αναψυχής (Ε), 2. Εκπαιδευτικά-Θεματικά (L), 3. Ποδηλατικά (Β),4.Προσβάσιμα σε ΑμεΑ (Α), 5. Διαβίωσης,6. Τεχνικά μονοπάτια (via ferata)
Παροτρύνουμε και στηρίζουμε τους παραπάνω φορείς στην δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ για τον σκοπό αυτό, προκειμένου να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ.
Εδώ βλέπουμε κάποια τεχνικά στοιχεία
Το ποδηλατικό Μονοπάτι Downhill Βελανιδιά- Νέδοντα 5,5 χιλ. με κλίση 20-25% και με υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας.
Την χαραγμένη διαδρομή bike tours και Mountain bike.


ΝΕΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Πίστα BMX .
Στην περιοχή Λαιίκων (Νταμάρι) προτείνουμε την κατασκευή μιας πίστας ΒΜΧ, με χώρο αποδυτηρίων, εξέδρα λυόμενη 300 θεατών,
Συνολικού Κόστους 200.000€ (από ίδιους πόρους)


Πίστα Pump track.
Γήπεδο τοξοβολίας.
Στην περιοχή του Αριοχωρίου υπάρχει Δημοτική (πρώην Κοινοτική) έκταση περί τα 6 στρέμματα, όπου μπορεί να δημιουργηθεί γήπεδο Τοξοβολίας.
Αναρρίχηση- Κατάβαση.
Περιοχές: Νέδουσα, Αρφαρά
Αιωροπτερισμός
Σε συνεργασία με τους αιωροπτεριστές (πάρα 5) διαμόρφωση του χώρου στην Άνω Βέργα, για την τέλεση μεγάλων αθλητικών γεγονότων,( στα παράλια της Μικράς Ασίας το χωριό ΟΛΟΥΝΤΕΝΙΖ ζει από τον αεροπτερισμό)
Μεσσηνιακός κόλπος: καταδύσεις.
Κλείνοντας το κεφάλαιο υποδομών, παρακολουθούμε τις αποφάσεις της ΔΟΕ, για την προσθήκη νέων Αθλημάτων ως Ολυμπιακά και σε συνεργασία με την Συμβουλευτική επιτροπή του Δήμου δημιουργούμε νέες αθλητικές υποδομές. Δεν μιλώ βέβαια για το brake danse ολυμπιακό Άθλημα 2024 Παρίσι.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πρόληψης και καταστολής φαρμακοδιέγερσης δίνουμε μεγάλη σημασία στον περιορισμό ή εξάλειψη του doping.
Αναβαθμίζουμε και εκεί που δεν υπάρχου, σταδιακά δημιουργούμε Ιατρεία σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις.


ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Καλαμάτα με μια λαμπρή παράδοση στο χώρο του Ναυταθλητισμού, την εκπροσωπούν επάξια, δυο Ναυταθλητικά Σωματεία, τα οποία έχουν πολλά να προσφέρουν στην πόλη.
Σε συνεργασία με τους Ναυταθλητικούς Συλλόγους, θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τον υγρό στίβο που έχουμε, τον Μεσσηνιακό κόλπο, ο οποίος στην γλώσσα του Ναυταθλητισμού ονομάζεται wempley του υγρού στίβου, να τον κάνουμε, Διεθνές προπονητικό και Αθλητικό Κέντρο.
Οραματικά, οι εγκαταστάσεις του Ναυταθλητισμού πρέπει να μεταφερθούν στις Γουλιμίδης. Αυτό είναι οραματικό σχέδιο. Σήμερα επειδή η πραγματικότητα δεν περιμένει το όραμα, χρειάζονται να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως πχ. Η έτοιμη μελέτη στο ΝΟΚ να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υφ.Αθλητισμού.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1.ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με τις υπάρχουσες υποδομές, δεν μπορεί η Καλαμάτα να διοργανώσει και φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα, εκτός του Ναυταθλητισμού όπου έχουμε έτοιμο τον υγρό στίβο. Με τις προτάσεις μας για την επισκευή και εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών υποδομών και ποιο συγκεκριμένα το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, βάζουμε την πόλη ξανά στο παιχνίδι του Αθλητικού Τουρισμού. Επίσης οι προτάσεις μας για τα Μονοπάτια στον Ταΰγετο, ανοίγουν ένα νέο πεδίο στην τουριστική Αγωνιστική αλλά και Αναψυχής δραστηριότητα.
Οι προτάσεις μας για τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης του Αθλητικού Τουρισμού.
Εκτός βέβαια των υποδομών, βασική προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί και το ανάλογο ενδιαφέρων από τα σωματεία για να αναπτυχθεί ο Αθλητικός Τουρισμός. Ο Δήμος σχεδιάζει υλοποιεί και βοηθά μέσω των υποδομών του , τα Αθλητικά Σωματεία εκτελούν.
2. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο Αθλητισμός στη γειτονιά, το δίκτυο Μονοπατιών στο Ταΰγετο, η ασφαλή ανάπτυξη του Ποδηλατοδρόμου, είναι υποδομές οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στον Δημότη, αλλά και στον Επισκέπτη, να βρίσκει ενδιαφέροντα και να απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο του.
Ο Αθλητικός Τουρισμός και Τουριστικός Αθλητισμός βοηθά την ιδιωτική πρωτοβουλία, να αναπτύξει νέες επαγγελματικές δραστηριότητες και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΘΕΜΑΤΑ
Ο ρόλος της Νομικής Κάλυψης στις συμβάσεις με το εξωτερικό
Ο ρόλος των social media στην προβολή του Δήμου
Ο ρόλος του Αθλητικού Μάνατζερ (Παν/μιο Πελοποννήσου)
Ο ρόλος του καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο σχεδιασμό της ανάπτυξης του Μαζικού και Λαϊκού Αθλητισμού
Προσπαθήσαμε να σας παρουσιάσουμε ένα καθαρά ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα, στο οποίο οι αθλητικές υποδομές να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος να εξυπηρετεί αυτές.