Διάλεξα να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου, θίγοντας ένα θέμα με το οποίο σκοπεύω να ασχοληθώ ενεργά σε περίπτωση που εκλεγώ. Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαι από την εφηβεία μου- όπως αποδεικνύει και η σχετική παρέμβασή μου στην βουλή των εφήβων- και θεωρώ ότι η επόμενη δημοτική αρχή πρέπει -και μπορεί- να συμβάλει στην αντιμετώπισή του, ενισχύοντας τους φορείς ενημέρωσης και τις δομές απεξάρτησης και επανένταξης.


Αγαπητέ κόσμε είμαι 32 ετών και, ενώ είναι αναμφισβήτητο ;ότι γύρω μου λαμβάνουν χώρα κοινωνικά,οικονομικά και πολιτικά γεγονότα υψίστης σημασίας - πόλεμοι εμφύλιες διαμάχες,παγκοσμιοποίηση,που κάθε άλλο παρά αδιάφορη με αφήνουν-παρόλα αυτά πρέπει να ομολογήσω ότι το θέμα που με απασχολεί περισσότερο είναι το εξής:
Τα Ναρκωτικά.
Τα Ναρκωτικά λοιπόν είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο, που κτυπούν την πόρτα της χώρας μας και αν σήμερα δεν βρίσκονται στην πιο επικίνδυνη έκταση στη χώρα μας,βρίσκονται πανίσχυρα στο προθάλαμο της και απειλητικά περιφέρονται στον κόσμο των νέων.Φαντάζομαι ένα 16 χρόνο που κάνει όνειρα για τη ζωή,που πιστεύει πως η ζωή είναι ωραία ακόμη και με τις δυσκολίες της.Αναρωτιέμαι γιατί όλο και περισσότερα άτομα στρέφονται προς τα ναρκωτικά, και γιατί να οδηγούνται αργά και σταδιακά όλο και περισσότεροι έφηβοι σε αυτόν το λευκό θάνατο.
ΟΙ αιτίες της τεράστιας επιδημικής εξάπλωσης των ναρκωτικών είναι πάρα πολλές. Άλλες απλές στην ανεύρεση τους και στην κατανόηση τους, και άλλες συνδεδεμένες με πολυσύνθετα κοινωνικά η ψυχολογικά προβλήματα.Πρώτα από όλα ο σύγχρονος άνθρωπος καταφεύγει στα ναρκωτικά,εξαιτίας του κορεσμού του από άλλες απολαύσεις. Λόγω του υπερκαταναλωτικού τρόπου ζωής,κάποτε παύει να ικανοποιείται από όλα αυτά που έχει και αναζητά καινούργιες εμπειρίες και απολαύσεις, που νομίζει ότι βρίσκει μέσα στα ναρκωτικά..Επίσης ο σύγχρονος άνθρωπος κυρίως των μεγαλουπόλεων στρέφεται στα ναρκωτικά λόγω της μοναξιάς και του άγχους που αισθάνεται.Χρησιμοποιώντας ναρκωτικά νομίζει ότι καταφέρνει να ξεφύγει από αυτά τα προβλήματα.
Ειδικότερα όμως για τους νέους θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως κύριες αιτίες που τους οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών τα εξής:
Καταρχήν,την κρίση που διέρχεται ο πολιτισμός μας ,με την γενικότερη αμφισβήτηση των πάντων -ιδεών, αξιών,θεσμών- πολλοί νέοι σήμερα δεν μπορούν να βρούν καταφύγιο στις καθιερωμένες αξίες και ιδέες της ανθρωπότητας,διότι αυτές κλονίζονται κάτω από την συνεχή κριτική που τους ασκείται.Δεν είναι καθόλου εύκολο για το σημερινό νέο να διαλέξει τους δρόμους που θα ακολουθήσει στη ζωή του, και να ξεδιαλύνει τους στόχους που θέλει να πετύχει, γιατί και οι δρόμοι αυτοί δέχονται καθημερινά αυστηρότατη κριτική.Έτσι,η αμφιβολία,το άγχος,ο φόβος,το κενό είναι βαθιά ριζωμένα στις ψυχές πολλών νέων της εποχής μας. Τα τρομακτικά αδιέξοδα και το φόβο προσπαθούν οι νέοι να τα αντιμετωπίσουν με τα ναρκωτικά.
Δεύτερη αιτία αποτελεί η κρίση της οικογένειας που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και καινούργια αδιέξοδα στους νέους ανθρώπους.
Η τάση μιμητισμού των νέων ανθρώπων και οι κακές συναναστροφές είναι άλλοι παράγοντες στροφής προς τα ναρκωτικά.
Ακόμη η οικογένεια,το σχολείο,το κράτος δεν ενημερώνουν όσο θα έπρεπε τους νέους για το τι είναι τα ναρκωτικά και ποιές οι τρομερές συνέπειες από την χρήση τους.
Τέλος, η περιέργεια του νέου να δοκιμάζει καινούργια πράγματα και πρωτόγνωρες εμπειρίες, καθώς και οι έμποροι των ναρκωτικών - οι οποίοι λόγω υψηλού κέρδους έχουν και το κίνητρο να προωθούν με κάθε τρόπο τη διάδοση των ουσιών σε νέους χρήστες, αλλά και πολλά μέσα άμυνας απέναντι στην καταστολή και το νόμο- είναι δυο ακόμα λόγοι στροφής των νέων πρός αυτές τις παραισθησιογόνες ουσίες.
Όμως εμείς τι θα κάνουμε: Θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι χάνονται από αυτή την σύγχρονη μάστιγα; Θα κοιτάμε το μέλλον αυτού του κόσμου να χάνεται και θα ακολουθούμε μία ζωή που οι άλοι μας ορίζουν;
Προφανώς όχι.Γυρίζουμε τις πλάτες σε αυτό το μη ελπιδοφόρο μέλλον.
Κατά συνέπεια απαιτούνται άμεσα και ριζικά μέτρα, ώστε η ελληνική νεολαία να μείνει απρόσβλητη από το λευκό θάνατο και η κοινωνία μας κατά το δυνατόν ανέπαφη από τα δεινά που στο πέρασμα του αφήνει.
Χρειάζεται λοιπόν οι νέοι να γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα ηδονιστικά, θανατηφόρα φάρμακα που εμπορεύονται με τρομερή επιτηδειότητα οι έμποροι των ναρκωτικών.
Χρειάζεται ακόμη να ενημερωθούν για τους τρόπους και τις υποχθόνιες μεθόδους που έχουν εφεύρει για το λανσάρισμα των ναρκωτικών στα αθώα παιδικά σώματα, καθώς και ποίες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις αν τολμήσουν να κάνουν όποια δύποτε χρήση ναρκωτικών.
Στα θέματα αυτά απαιτείται σημαντική και πλατειά ενημέρωση.Ενημέρωση από οικογένεια,σχολείο,πολιτεία.
Βασικότερος σταθμός για αυτήν την ενημέρωση είναι ο χώρος παιδείας είτε γυμνάσιο είτε λύκειο είτε πανεπιστήμιο λέγεται αυτό.
Πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ελέγχου και μάλιστα αν είναι δυνατόν να κλείσουν οι πόρτες από όπου διοχετεύονται τα ναρκωτικά στον τόπο μας.
Η πολιτεία, ο νόμος ο δήμος η κοινότητα να δημιουργήσουν καλύτερες προηποθέσεις για τους νέους.
Να γίνει αναβάθμιση του Σ.Ε.Π, να υπάρχουν πιο πολλοί ψυχολόγοι στα σχολεία,να αντιμετωπιστεί ριζικά η ανεργία,να θωρακιστούν οι νέοι με μάχες και ιδανικά ,να γίνονται αστυνομικές περιπολίες σε νεανικά στέκια.
Επιπροσθέτως,να ξεπεραστούν οι κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των πρώην χρηστών, γιατί και αυτοί μετά την απεξάρτηση τους πρέπει να νιώσουν ξανά τη σιγουριά και την ασφάλεια στη ζωή τους.
Τέλος να υπάρχουν σε κάθε συνοικία χώροι άθλησης και πολιτισμού.
Να συνείδητοποιήσουμε και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το πολεμήσουμε.Ο καθένας ατομικά να καταλάβει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν λύνονται με τα ναρκωτικά και όλοι μαζί ενωμένοι να πούμε.ναι στην αγάπη,στην φιλία,στον έρωτα.
Όχι στο θάνατο όχι στα Ναρκωτικά.

Η Παρασκευή Σπηλιοπούλου είναι ιδιωτική υπάλληλος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας, με τον "Ανοιχτό Δήμο".