Του Κωνσταντίνου Ι. Αρβανίτη*

 

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι!


 Το παιχνίδι στην παιδική χαρά αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει η άσκηση για την υγιή ανάπτυξη και τη σωστή διαπαιδαγώγηση, αναπτύσσει και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, κάνοντάς το να αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του και τον εαυτό του. Αξίζει, να σημειωθεί ότι παράλληλα με τα παιδιά και οι γονείς μπορούν να αποκομίσουν κάποια σημαντικά και για τους ίδιους οφέλη, συνοδεύοντας και βοηθώντας τα παιδιά τους στην παιδική χαρά.
Στο Νομό Αττικής και συγκεκριμένα στη Κηφισιά, Π. Φάληρο, Βούλα και Ελληνικό, αλλά και στο Δήμο Νάουσας, στο Δήμο Λάρισας κλπ. έχουν δημιουργηθεί οι παιδικές χαρές για παιδιά με ειδικές ανάγκες - με ειδικό δάπεδο και ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, γήπεδο μπάσκετ και ποδηλατόδρομο στο χώρο της παιδικής χαράς, με ειδικό αντιολισθητικό βιομηχανικό δάπεδο- κατάλληλες για τα παιδιά κάθε ηλικίας.
Μια όμορφη και νομίζω εύστοχη ιδέα είναι να δημιουργηθεί και στη πόλη της Καλαμάτας,  συγκεκριμένα στο Πάρκο Σιδηροδρόμου, μια παιδική χαρά για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ας γίνει λοιπόν πράξη!
Το παιχνίδι στην παιδική χαρά ενισχύει τις κινητικές δεξιότητες, την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία. Επίσης έχει κι άλλες ευεργετικές επιπτώσεις για την ψυχοσωματική και αισθητηριακή ανάπτυξη των παιδιών.

*Ο Κωνσταντίνος Ι Αρβανίτης είναι πτυχιούχος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής (ΑΣΠΑΙΤΕ), υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με τον "Ανοιχτό Δήμο"