Της Τίνας Κουτσουμπού*
Ναι, έφτασε για άλλη μια φορά η φημισμένη για την Καλαμάτα εορτή της πολιούχου της Υπαπαντής του Σωτήρος. Η πλατεία ευπρεπίζεται, η εκκλησία στολίζεται και η εικόνα της Παναγιάς μετακομίζει στην καθορισμένη, όπως κάθε χρόνο, θέση της έτοιμη να ακούσει τους ψιθύρους και τις παρακλήσεις των πιστών της.
Μεγάλη η γιορτή αυτή για την πόλη μας. Κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης, προορισμός για θρησκευτικό τουρισμό από επισκέπτες όλων των ηλικιών που είτε την γνωρίζουν, είτε την επισκέπτονται πρώτη φορά, πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Αυτός είναι κι ο στόχος: κάθε χρόνο η προσέλευση να είναι μεγαλύτερη, να τονώνονται οι ντόπιες επιχειρήσεις, οι εμπορικές, της εστίασης, τα ξενοδοχεία. Επισκέπτες και δημότες λοιπόν συγκλίνουν ως προς αυτό. Και οι δυο επιδιώκουν την ικανοποίηση του θρησκευτικού τους αισθήματος ενώ παράλληλα επιθυμούν να ψυχαγωγηθούν, να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν τις όμορφες γωνιές της οικοδέσποινας Καλαμάτας.
Και εδώ έρχεται η ουσία. Η πόλη διαθέτει μια καλή υποδομή για τους φιλοξενούμενους. Είναι φυσιογνωμικά μια όμορφη πόλη που ανοίγεται σε βουνό και θάλασσα με πολλά επώνυμα και γνωστά αγροτικά προϊόντα που θα μπορούσε να αναδείξει και να τα ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα προϊόντα αυτά όπως βότανα Ταϋγέτου, λάδι και ελιές, παστό και λουκάνικο, λαλάγγια, δίπλες, παστέλια και σύκα, τα εύγευστα κρασιά της και τυριά της αλλά και τα χειροτεχνήματα και τα είδη λαϊκής τέχνης, που δεν είναι και λίγα, θα πρέπει να είναι σε εμφανή σημεία για τον επισκέπτη. Και να η ευκαιρία, την ημέρα της μεγάλης γιορτής.
Το πανηγύρι που δυστυχώς, κακώς, σταμάτησε, θα ήταν ένας τρόπος να τονωθεί η αγορά και να προβληθούν τα ντόπια προϊόντα. Να διεξαχθεί όμως εφεξής με καινούριες προδιαγραφές από ότι παλαιότερα και με άλλα είδη. Όχι απαραίτητα να πωλούνται πλαστικά παιχνίδια και αντικείμενα φτηνής αξίας και κακής ποιότητας που σημειωτέον δεν είναι και Μεσσηνιακά) αλλά να τοποθετηθούν στην πλατεία Όθωνος, Αμφείας, στο ιστορικό κέντρο, στην κεντρική πλατεία και στην οδό Ιατροπούλου κιόσκια όπου οι επιχειρηματίες της περιοχής, θα πωλούν τα μεσσηνιακά προϊόντα, και τις χειροποίητες δημιουργίες τους(εικόνες, μαντήλια, σουβενίρ θρησκευτικά, από την γιορτή της Υπαπαντής, βιβλία με την ιστορία του ναού και την εύρεση της εικόνας κλπ.). Χορωδίες της πόλης, που ευτυχώς δεν είναι και λίγες, θα μπορούσαν να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε κοινή συναυλία με θρησκευτικά τραγούδια.
Έτσι θα αναδειχθεί η πόλη μας σαν ένας τόπος πολιτισμού με αστική ανάπτυξη που περιβάλλεται όμως από εύφορο αγροτικό τοπίο γεωργικής απόδοσης σε τρόφιμα σπουδαίας διατροφικής αξίας από τα οποία αποτελείται η μεσογειακή μας διατροφή. Και θα έχει μια γιορτή για τον πολιούχο της άγιο εντελώς ξεχωριστή και με αξιώσεις.
*Η Τίνα Κουτσουμπού είναι οικονομολόγος, συγγραφέας,υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας με τον Ανοιχτό Δήμο