Του Νίκου Χριστόπουλου*


Αναμφίβολα η Νέα Είσοδος Καλαμάτας, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, έχει εξελιχτεί σε σημαντικό εμπορικό δρόμο της πόλης. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών αγαθών.

Στη Νέα Είσοδο απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι και, αναπόφευκτα, καθημερινά δέχεται πολλαπλάσιους επισκέπτες. Το κυριότερο, επί της Νέας Εισόδου, εδρεύει η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με υπηρεσίες που αφορούν στις ανάγκες όλων των Καλαματιανών.
Εκτός όμως από εμπορική, και ειδικότερα στις περιοχές των Ακοβίτικων και Ασπροχώματος, η Νέα είσοδος είναι αδιαμφισβήτητα και κατοικήσιμη. Επιπλέον, αναπτύσσεται ραγδαία, με εκκρεμή την εφαρμογή του Σχεδίου πόλεως του Ασπροχώματος. Παράδοξο λοιπόν παραμένει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, επισκέπτες και κάτοικοι στερούνται ενός από τα βασικά αγαθά της σύγχρονης εποχής, τη Δημόσια Αστική Συγκοινωνία.
Οι συνέπειες από την απουσία της Αστικής συγκοινωνίας έχουν σοβαρό αντίκτυπο στα χαμηλά στρώματα και στις ευάλωτες ομάδες της πόλης μας. Είτε πρόκειται για κατοίκους πλησίον της Νέας Εισόδου που δεν διαθέτουν ιδιωτικό μεταφορικό μέσο, είτε πρόκειται για ηλικιωμένους, εκ των πραγμάτων εξαναγκάζονται να δαπανήσουν σημαντικό μέρος από τα πενιχρά τους εισοδήματα, ώστε να μεταβούν στις δημόσιες υπηρεσίες όπως το Νοσοκομείο ή την Αστυνομία, ακόμα και στο κέντρο της Καλαμάτας με ταξί. Επί της ουσίας, οι κάτοικοι των Ακοβίτικων και Ασπροχώματος υφίστανται έναν άτυπο κοινωνικό αποκλεισμό, έστω κι αν συμμετέχουν ισότιμα στα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη.
Με την ευκαιρία του αιτήματος για την αστική σύνδεση της Καλαμάτας με το Νοσοκομείο, και τη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ήρθε ο καιρός, ώστε ο Δήμαρχος κ. Νίκας να συνειδητοποιήσει ότι στο Ασπρόχωμα κατοικούν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, και η χαμηλή κόστους μεταφορά είναι απολύτως αναγκαία. Ακόμα και στην περίπτωση που η αστική συγκοινωνία της Νέας Εισόδου υπολογίζεται ασύμφορη, επιβάλλεται η επιδότηση από τον Δήμο Καλαμάτας. Αρκούν ελάχιστες περικοπές στους μισθούς επιτροπών, δεξιώσεις και καρναβαλικές εκδηλώσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση ως αυτονόητη δυνατότητα, και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των δημοτών.

*Τοπικός Σύμβουλος Ασπροχώματος
Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες